Medicinklinikens roll i äldrevården - Lundvall, Ove (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Befolkningsutvecklingen har medfört att en allt större del av medicinklinikernas resurser går till de äldsta i befolkningen samtidigt som de mycket gamla ständigt ökar. Medicinkliniken är en viktig del i äldrevårdskedjan. Brister någon annanstans i kedjan (social hemtjänst, servicehus, ålderdomshem eller sjukhem) slår igenom på medicinkiniken med sin akutmottagning, vilken står öppen dygnet runt. I artikeln belyses detta samband med utgångspunkt från erfarenheter i Sundsvall. I slutet av 1970-talet arbetade kliniken under svåra förhållanden på grund av brister i äldrevårdskedjan. En satsning inom äldrevården utanför sjukhus som genomförts i Medelpad har medfört betydligt förbättrade och normaliserade förhållanden vid kliniken, trots det ökande antalet mycket gamla. Kombinationen välfungerande medicinklinik med tillräckligt vårdplatsantal medgivande adekvat behandling av akuta och recidiverande sjukdomstillstånd även hos gamla, i förening med välfungerande social hemtjänst och hemsjukvård, möjliggör att flertalet gamla kan utskrivas till hemmet för fortsatt hemmaboende. Nyinvesteringar i sjukhem, ålderdomshem och servicehus kan härigenom minimeras.