Temaledare: Att utveckla vårdarbetet - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
I detta temanummer har vi samlat en rad uppsatser, som på olika sätt visar på hur forskningen inom vårdsektorn funnit andra vägar än den medicinska behandlingsforskningen. Det är inte bara läkarna som behövs i forskningen. Alla yrkesgrupper kan medverka i det arbetet och ge unika bidrag till utvecklingen av vårdarbetet inom såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten. Sammantaget visar numret på den bredd som vårdforskningen har idag. Givetvis pågår många fler projekt och Medicinska forskningsrådet har en initiativgrupp inom området. Praktiskt taget alla facktidskrifter har under de senaste åren haft temanummer om forskning. Vi vill med detta nummer slå ett slag för tvärfackliga och mångvetenskapliga angreppssätt på praktikernas utmaningar i en tid då mångas praktik kan bli ifrågasatt