Social utblick: Ett skamgrepp - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Jag har just tagit del av ett "skammens dokument... Det är Socionomförbundets tidskrift som i en ledare (1981: 12) karaktäriserar socialstyrelsens allmänna råd "Rätten till bistånd" på detta sätt. Jag tror inte att författarna till de allmänna råden är helt nöjda med sin produkt. De har ställts inför en mycket svår uppgift. Råden skall vara vägledande men de får inte begränsa kommunernas möjligheter att utforma en socialtjänst som passar den egna kommunen. Råden får inte driva på kostnadsutvecklingen men det sociala arbetets kvalité bör förbättras. Dessutom saknades praktisk erfarenhet av den nya lagstiftningen när råden utformades.