Att bedriva och bevaka forskningen – ett måste för vårdyrkesfolket - Wendt, Rigmor (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Medicinen har en stor samlad kunskapsmassa, medan brister finns på systematiserad kunskap om vårdarbetet. Det behövs en forskning utifrån en helhetssyn. Frågor om arbetsdelning, vård arbetets innehåll, kvinnans livssituation, vård som lönearbete och angelägen kritisk forskning behandlas i denna artikel. Författaren pläderar för en forskning i omvårdnad där problemen i vårdarbetet sökes lösas i den institutionalisera de vården i stället för att flytta över dem till privatsfären. Vårdyrkesfolk har ett behov av att beskriva, påverka och förändra både vårdarbetets innehåll och organisation. Forskning och teorier om vården är till för att få en bättre insikt i och förståelse av detta.