Hälsomätning på lokal nivå med hjälp av register - en inventering - Hanson, Bertil S; Isacsson, Sven-Olof (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Vi behöver kunskaper om hälsotillståndet i befolkningen och vilka faktorer i lokalsamhället det är som påverkar detta. Våra kunskapskällor är många. Vi har lokala och centrala register, intervju- och enkätundersökningar, hälsokontroller men också vårdpersonalens lokala kunskap hämtad från det praktiskt kliniska arbetet. Problemen är dock många när vi vill använda register för lokal hälsomätning bl a på grund av kvalitetsproblem, bristen på personbundna och lägesbundna data, skiftande områdesindelningar, små tal, sekretessproblem och etiska problem. Vad får vi egentligen för kunskap från registren? Hur användbar är kunskapen? Hur löser vi sekretessproblemen och de etiska problemen? Hur bör och kan ett lokalt register byggas upp? Föredrag hållet vid Svensk Socialmedicinsk Förenings vårmöte i Örebro, mars 1982.