Socialstyrelsens roll i hälsopolitiken - Dahlgren, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Socialstyrelsen har enligt den nya hälso- och sjukvårdslagen tillsynen över hälso- och sjukvården och skall följa och stödja verksamheten. Detta är i och för sig inte någon ny uppgift för verket. Den översyn av socialstyrelsens uppgifter och organisation som skett de senaste åren har emellertid givit verkets roll ett delvis nytt innehåll. För detta redogör Göran Dahlgren i den här artikeln.