Varför finns det så få reumatologer? : Hinder och möjligheter i dagens läkarutbildning - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Reumatikervården har diskuterats vid flera tillfällen under senare år. Några sådana diskussioner har tidigare presenterats i SMT (Ref 1, 2, 3). Reumatikerföreningen i Stockholms län arrangerade den 2 april 1981 en debatt om reumatologbrist och läkarutbildning med deltagande av reumatologer, politiker och administratörer. Åsikterna om den påstådda reumatologbristens storlek, orsaker och även dess existens var inte oväntat delade. Diskussionsdeltagarna var dock i princip eniga om bättre samarbete och ökat ansvar för primärvården för vården av reumatiker. Utbildningsinsatser är dock nödvändiga för att förbättra denna vård. Följande referat av diskussionen är en redigering av ett bandat material, genomförd av Erik Allander, professor vid socialmedicinska institutionen, Huddinge sjukhus.