Trossamfundens respons på hot och hat - digitala eller lokala begränsningar? - Fransson, Sara; Lundgren, Linnea (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Hot, hat och kränkningar mot civilsamhällets organisationer utgör en växande utmaning mot demokratin. Denna artikel undersöker vilka faktorer som påverkar svenska trossamfunds beslut att begränsa sin digitala närvaro på sociala medier respektive i sin fysiska, lokala församlingsverksamhet. Genom enkätdata och fokusgruppsintervjuer från våren 2024 analyseras församlingar inom Svenska kyrkan samt frikyrkliga och muslimska samfund. Resultaten visar att begränsningar i det digitala rummet är vanligare än i det lokala. Muslimska församlingar avstår dock i högre utsträckning från aktiviteter i båda arenorna jämfört med Svenska kyrkan och frikyrkorna. Studien visar att hot och hat inte bara skapar direkta effekter på församlingarnas verksamhet, utan också leder till subtila anpassningsstrategier som riskerar att påverka trossamfundens demokratiska deltagande.