Den primärpreventiva studien i Göteborg - Elmfeldt, Dag; Wedel, Hans; Wilhelmsen, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
I en översikt över den primärpreventiva studien i Göteborg ger Elmfeldt, Wilhelmsen och Wedel en översikt över vilka faktorer som påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar, tex hjärtinfarkt. Man beskriver också den år 1970 påbörjade primärpreventiva studien, dess syfte och metodologiska uppläggning. Alla personer kommer att följas i 10 år efter första screening, vilket innebär att slutvärderingen inte kan ske förrän ett stycke in på 1980-talet. I översikten beskrivs flera problem vid interventiva studier av denna typ inklusive de stora problem som icke-deltagarna, bortfallet, utgör. Arbetet som presenterades vid Svenska epidemiologiska föreningens första årsmöte i Göteborg mars 1979 utgår från Sektionen för preventiv kardiologi samt medicinska kliniken vid Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset i Göteborg.