Uppväxtvillkor och matfattigdom:: Skollunchens betydelse för en likvärdig skola - Odenbring, Ylva (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
De senaste åren har den ekonomiska situationen för barnfamiljer i Sverige försämrats. Hushåll med en ensamstående förälder med låg inkomst, och ensamstående mammor i synnerhet, tillhör en särskilt marginaliserad grupp. Föreliggande artikel fokuserar frågor som handlar om uppväxtvillkor, matfattigdom och skollunchens roll för barns hälsa och utbildning i Sverige historiskt och idag. Ända sedan de kostnadsfria skolluncherna implementerades 1946 har de utgjort viktiga kompletterande måltider för de barn som växer upp i hushåll med låg ekonomisk standard. Idag är tendensen att skollunchernas betydelse för denna grupp av barn verkar ha ökat. Föreliggande artikel argumenterar för att kunskap om vår utbildningshistoria är en viktig del av att förstå den svenska demokratiska traditionen.