Social utblick: Socialtjänst och sekretess - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Sedan början av 1981 har vi fått en ny sekretesslag. En lag som i betydande utsträckning vidgar sekretessen för människor som kommer i kontakt med socialtjänsten. Redan efter några månader börjar lagens innehåll att kritiseras och kravet på förändringar och uppmjukning av sekretessen förs fram. Man gör detta framförallt utifrån argumentet att lagen försvårar samarbete mellan myndigheter. Om myndigheter inte informerar varandra om vad man sysslar med kring enskilda personer, då kan man inte samarbeta. Egentligen är den diskussion som utbrutit litet förvånande och mycket förbryllande. För socialtjänstens del är det ju inte fråga om en lagstiftning för att underlätta samarbete mellan myndigheter. Lagstiftningen syftar ju till att skydda enskilda från att bli "utlämnad till andra..."