Temaledare: Hälsoarbete i lokalsamhället - Haglund, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Under 1970-talet har diskussioner förts om ökade insatser på det förebyggande området både inom hälso- sjukvårds- och socialvårdssektorn. Diskussionerna har resulterat i en ny socialtjänstlag och förslag till ny hälso- och sjukvårdslag (HSU). Kommunala organ skall i framtiden omsätta ansatserna i lagstiftningen i praktik i samverkan med primärvården. I det här perspektivet finns ett stort behov av förbättrade metoder att kartlägga och analysera medborgarnas behov av och önskemål om olika kommunala insatser på det förebyggande området. Temanumret "Hälsoarbete i lokalsamhället" vill genom olika bidrag spegla möjligheter och problem, dels vid kartläggningen av medborgarbehov, dels vid omsättningen till praktiskt hälsoarbete.