Ett systemteoretiskt perspektiv på vårdapparaten - Söderfeldt, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Sjukvårdssystemet har idag många funktioner. Den i samhällsvetenskapen utvecklade systemteorin erbjuder en väg att skapa en överblick över dessa till en helhetsbild av sjukvården. Med modifieringar på vissa punkter hävdas här att den teori som David Easton utvecklat för det politiska systemet är tillämpbar också på sjukvårdssystemet, vilket ställer inflöde av krav och stöd, beslutsaggregering och utflödet av beslut och åtgärder, med återkopplingar på varje punkt, i fokus för intresset. Kombinerat med ideéer från demokratiteorin leder detta till att forskningen bör koncentreras till de mekanismer som hindrar eller befordrar människors aktivitet i förhållande till hälso- och sjukvårdssystemet.