Kan vi kartlägga den lokala befolkningens hälsoförhållanden? : En översikt av tillgänglig registerstatistik - Rosén, Måns (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Sverige är unikt i världen när det gäller registerstatistik. Det finns en mängd register som på lokal nivå kan beskriva befolkningens hälsoförhållanden och de tänkbara förhållanden i samhället som kan orsaka dessa problem. Men vi har hittills inte utnyttjat dessa möjligheter. I denna artikel ges en översikt av olika register och några möjligheter och problem med att tolka dessa data på lokal nivå. Spri, socialmedicinska institutionen i Umeå och Västerbottens läns landsting bedriver för närvarande ett projekt som bl a skall belysa möjligheterna att med hjälp av registerstatistik ge primärvården ett bättre underlag för ett aktivt hälsoarbete.