Registren och primärvårdens områdesansvar - Hanson, Bertil S; Hey, Magens; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Om primärvården skall kunna ansvara för sin befolknings hälsa krävs kunskaper om miljön, sjukligheten, dödligheten etc. Alla förvaltningar etc i kommunen måste ha en gemensam områdes- och åldersindelning. Dödsorsaksstatistiken, öppen- och slutenvårdsstatistiken, läkemedelsstatistiken, sjukskrivningsstatistiken, de lokala cancerregistren, ULF-undersökningarna osv måste anpassas till primärvårdens behov. Nuvarande registermaterial ger en mycket begränsad uppfattning av befolkningens hälsoproblem. Här finns en mängd felkällor som gör att registren måste användas på ett kritiskt sätt. De gamla provinsialläkarnas breda och miljöinriktade arbetssätt när det gällde folkhälsan grundade sig mera på observans och lokalkännedom. Detta synsätt måste komplettera de registerbaserade epidemiologiska analyserna.