Distriktssköterskans hälsoarbete i lokalsamhället - Lefvert, Inga-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
I artikeln diskuteras tumregler för ett framtida hälsoarbete. Arbetet skall bedrivas av ett vårdlag med sammansatta kunskaper om lokalsamhället och dess invånare. Resurser utanför vårdlaget bör identifieras och förtecknas. En arbetsmodell som identifierar problemet, anger mål och medel att nå målet samt beskriver vilka prioriteringar man gjort samt hinder för genomförande diskuteras. I arbetssättet ingår strävan mot en gemensam syn på det problem man vill attackera. Prioritering sker med stöd av beskrivning av aktuella arbetsuppgifter. Själva genomförandet sker enligt flerstegsmodellen och innehåller därutöver metod för uppföljning av effekter.