Huvudarbetshinder ryggsjukdom hos elever vid arbetsvårdsinstitut: En retrospektiv undersökning vid arbetsvårdsinstitutet i Lund 1974-1978. - Sundén, Bente (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
En undersökning av elever med diagnosen ryggsjukdom vid arbetsvårdsinstitutet i Lund har genomförts. Resultatet visar att lång sjukskrivningsperiod - i genomsnitt 542 dagar för männen och 729 dagar för kvinnorna - föregått inskrivningen vid AVI. Huvuddelen av denna tid har varit en passiviserande period innan fallet aktualiseras på arbetsförmedlingen. Men också arbetsförmedlingens handläggning fram till inskrivning vid AVI omfattar en anmärkningsvärt lång tid. Ett annat påtagligt förhållande är det stora antalet olika läkare, som varit engagerade i sjukskrivningen av respektive individ. Undersökningen aktualiserar bl a frågan om arbetsvårdande åtgärder kan påbörjas tidigare.