Obstetriska komplikationer hos invandrare och svenskar i Tensta - Rådestad, Arne; Holmberg, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Vid en ändring av upptagningsområden i Stockholms län fick S:t Eriks kvinnoklinik ansvaret för Spånga församling. En tid därefter hade man intrycket av ovanligt många komplikationer till förlossningar. Man fick misstanken att detta kunde bero på att det fanns många invandrare i de nya delarna av upptagningsområdet. Det gav uppslaget att jämföra förekomsten av komplikationer vid graviditet och förlossningar hos invandrare och svenskar. Resultatet blev överraskande och visade att i synnerhet turkiska kvinnor hade en lägre frekvens av komplikationer än den inhemska svenska befolkningen. Tänkbara orsaker till detta redovisas i nedanstående artikel, som författats av Arne Rådestad och Göran Holmberg, läkare vid kvinnokliniken S:t Eriks sjukhus.