Temaledare: Hälsoekonomi Ett hyllningsnummer till Ragnar Berfenstam - Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Detta nummer av Socialmedicinsk tidskrift är ett hyllningsnummer till Ragnar Berfenstam som pensionerades från professuren i socialmedicin vid Uppsala universitet vid årsskiftet 1980/81. Ragnar Berfenstam har varit professor i socialmedicin under 20 år. Han tillhör den första generationen av ämnesföreträdare och hans insatser har starkt bidragit till att forma socialmedicinen i Sverige både som undervisningsämne och som forskningsfält. Han har i hög grad varit med om att ge socialmedicinen den profil den har idag i vårt land. Det är svårt att sammanfatta Ragnar Berfenstams insatser för socialmedicinen, bland annat för att han fortfarande står i en aktiv forskargärning och även utvecklar nya intresseområden och verksamhetsfält. Ett av dessa är hälsoekonomi. Ragnar Berfenstam var sålunda en av inititativtagarna till en tvärvetenskaplig seminarieserie, som resulterade i en skrift kallad Hälsoekonomi publicerad av Spri (rapport S115/1979). Där konstaterades att hälsoekonomin är ett kunskapsområde inriktat på prioriteringsproblem och på frågor om hushållningen med resurser avsedda för hälsa i bredaste mening och inte bara ekonomisk teori och metod tillämpad på hälso- och sjukvård. Det är därför följdriktigt att detta hyllningsnummer till Ragnar Berfenstam också är ett temanummer om hälsoekonomi. Flertalet artiklar är överarbetningar av de föredrag som hölls vid Svensk socialmedicinsk förenings möte i Uppsala den 26 september 1980. De medverkande där hade alla anknytning till Ragnar Berfenstam och hans institution.