Roller och krav vid prioriteringar inom sjukvården - Hultin, Henric (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Sjukvården kan inte längre få kosta vad den vill. I en allt kärvare samhällsekonomi konkurrerar den med många andra angelägna samhällsintressen om ett nästan obefintligt utrymme för expansion av offentlig verksamhet. Detta tvingar sjukvården att finna former för vidareutveckling huvudsakligen inom befintliga resurser och metoder för prioritering mellan olika insatser. Författaren beskriver den förändrade situationen för huvudaktörerna i prioriteringsprocessen inom sjukvården och illustrerar de krav på aktörerna som den förändrade situationen medför.