Cost-benefit-överväganden inom lungtumörkirurgin - Åberg, Torkel; Nöu, Enn (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
I en prospektiv femårsundersökning rörande överlevnaden för bronkialcancerpatienter tilllampades aktiv tidigdiagnostik, bl a med hjälp av hälsoundersökning med skärmbildsundersökning av lungorna. Slutsatsen drogs att aktiv tidigdiagnostik medför en begränsad förbättring av prognosen för bronkialcancer i och med att fler patienter kommer till diagnos i operabelt stadium. Emellertid involverar den aktiva tidigdiagnostiken även patienter med andra tumörer eller tumörliknande förändringar. Dessa diagnosgrupper har mycket varierande prognos och behandlingsresultat. För att få en klarare uppfattning om lungtumörkirurgins nuvarande effektivitet har alla de 537 patienter som undersökts för misstanke på bronkialcancer analyserats. Resultatet av studien är att lungtumörkirurgin har en förhållandevis låg effektivitet. Den aktiva tidigdiagnostiken medför relativt höga kostnader per erhållen vinst. Den medför också medicinska, psykologiska och monetära kostnader för patienter utanför målgruppen, bronkialcancern.