Om dödlighet och sårbarhet - Tibblin, Gösta (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Sårbarheten för sjukdom varierar mellan olika grupper av människor. Det är svårt att förklara den med enbart psykosomatiska eller enbart sociosomatiska modeller. Grupper med hög sårbarhet står ofta vid sidan av samhället, har lågt status och är ofta frustrerade. Jämförelsen av dödstal mellan olika länder och mellan olika provinser i Kanada stöder denna hypotes.