Social utblick : Är verkligen privat omsorg alltid bättre än samhällets? - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Under senare tid har man alltmer diskuterat möjligheten att driva en god omsorg med personal som är anställd av samhället. Det har framskymtat en motsättning mellan att ge god omsorg, i dess djupt mänskliga innebörd och att göra detta som anställd av samhällets vårdorgan. Mer eller mindre provokativa rubriker har formulerats, mer eller mindre aforistiska meningar har uttryckt detta. Debatten är viktig och angelägen. Men den riskerar att komma fel beträffande slutsatser om inte analysen av bakgrundsfaktorer och utvecklingslinjer fördjupas. Varför har vi hamnat i en situation där samhället fått ta över alltmer av omsorgsinsatsen? Man behöver inte gå så många år tillbaka i tiden för att se hur enskilda och grupper, med olika former av omsorgsbehov, misshandlades både av enskilda organisationer och samhället!