Demokratisk resiliens: Betydelsen av den liberala demokratins form och ideal för medborgarnas vilja att hålla samman och hjälpas åt - Karlsson, Magnus (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
I föreliggande text diskuteras betydelsen av demokratisk resiliens, här definierat som den samlade befolkningens förmåga att hålla samman kring och hämta styrka i demokratiska ideal när sådana ideal hotas av inre och yttre krafter. Med utgångspunkt i en befintlig teoretisk modell och i resultat hämtade från en befintlig befolkningsstudie konstrueras ett teoretiskt index för individers motståndskraft som innefattar variablerna: synen på skattefusk, erfarenheten av lagliga demonstrationer, viljan att dela med sig i en kris, känslan av att vara förberedd inför en kris, engagemang och medlemskap i civilsamhälles-organisationer och nätverk, utbildningsnivå samt social tillit. Den samlade motståndskraften hos befolkningen ses som en viktig del av demokratisk resiliens. En tentativ databearbetning visar att det index som föreslås samvarierar med människors vilja att göra insatser i kris och ytterst i krig – med eller utan fara för det egna livet och hälsan. Utifrån resultaten diskuteras betydelsen av medborgerligt engagemang för demokratisk resiliens.