Social utblick : Full delaktighet och jämlikhet - för vem och när? - Fisk, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
FN har proklamerat 1981 till det Internationella handikappåret. Som motto för året har uppställts "Full delaktighet och jämlikhet". Häri ryms en uppmaning att anlägga ett jämlikhetsperspektiv på de handikappades förhållanden. Men i parollen ligger även en uppfordran att skrida till handling. 1981 skulle bli det viktiga året då information och opinionsbildning skulle bana väg för reformer inom handikappområdet. Genom upplysning på bred front skulle allmänheten och politiskt verksamma personer bli medvetna om de handikappades förhållanden. Och man hyste förhoppningar om att de flesta av oss skulle få upp ögonen för att det råder väsentliga skillnader mellan de handikappades verklighet och andras.