Temaledare: Social omsorg i ett framtidsperspektiv - Wigzell, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
I temanumret om välfärd och ofärd (nr 4-5 1979) konstaterades, att många människor idag upplever svår ofärd trots reformpolitik och en i många avseenden gynnsam samhällsutveckling. "Vi har social utslagning som dömer många till ett liv utanför normal gemenskap i familj, arbete, boendemiljö och fritidsliv. Många människor flyr till drogmissbruk. Till det ur politisk synpunkt allvarligaste hör en utbredd misströstan inför framtiden. Den ter sig för många mer som ett hot än ett löfte, ett lockande äventyr, en mängd nya positiva möjligheter." Oro av det slag som dessa rader uttrycker finns hos många som har till uppgift att förverkliga den förestående socialtjänstreformen. Hur skall det bli i framtiden? Vilka problem möter vi? Vad kan - och får - socialtjänsten uträtta? För att kunna diskutera socialtjänstens roll och uppgifter måste man först säga vad man tror om samhällets utseende i stort. De bilder av framtidens samhälle som här diskuterats är förvisso inga kvalificerade framtidsstudier. De visar inte heller det samhälle som önskas. Men det är något som författarna tror kan bli verklighet, alla ambitioner att motverka de mörka dragen till trots.