Arvet från 70-talet - Fornander m fl, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
För vår diskussion om den framtid som står nära har vi gjort tre grundläggande antaganden. Det viktigaste av dessa är att vårt nuvarande ekonomiska system kommer att bestå. Ett annat är att tillväxten blir mindre än den varit. Det tredje - och säkraste - antagandet är att befolkningspyramiden blir mer jämntjock. Med utgångspunkt i dessa grundförutsättningar ser vi möjlighet till en utveckling när det gäller människors villkor beträffande arbetsliv, boende och familj som kommer att ställa betydande krav på samhällets socialtjänst. Socialtjänstens arv från 70-talet gör det inte självklart lätt att ta hand om de uppgifter som väntar. Ett hinder kan vara den hierarkiska och från annan förvaltning väl avgränsade organisation som socialvården lämnar över.