Metodologiska problem vid hälsokontroller - Jacobsson, Sören (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
I en översikt över metodproblemen i samband med hälsokontroll som presenterades vid Hässelbyseminariet om "förebyggande arbete idag och i morgondagens samhälle" gavs följande rekommendationer: - Ställ frågan: "Ar hälsokontroll det rätta sättet att tackla just det här problemet"? - Kräv säkerhet och effektivitet - Sjukvårdens metoder är utvecklade för sjukvård - hälsokontroller kräver metodutveckling och test - Underskatta inte metodfelets storlek och betydelse - Påståendet att hälsokontroll alltid belastar sjukvården är fel.