Noen tanker om arbeidsleshet og dens felger - Sundby, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Trots att socialmedicinen ständigt konfronteras med de sociala följderna av arbetslöshet så har man aldrig ägnat frågan någon systematisk uppmärksamhet. Olika undersökningar visar att arbetslöshet leder till ökad fysisk och psykisk sjuklighet. För många blir förtidspensioner en påtvingad sysslolöshet - en dold form av arbetslöshet. Per Sundby - professor i socialmedicin i Oslo - föreslår att socialmedicinen mer systematiskt skall börja intressera sig för vilka arbetslöshetens sociala konsekvenser är.