Forskningsrådet och tobaksskadorna - Gustafsson, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Dokumentationen om tobaksbrukets skadlighet är idag överväldigande. Forskarna anser med all rätt, att de vetenskapliga frågorna om tobaksbrukets skadlighet är klarlagda och tillräckligt belysta. Däremot är de flesta problemen då det gäller rökvanan ännu obesvarade. Hälsoriskerna minskar kraftigt om man slutar att använda tobak, men de största vinsterna skulle uppnås om rökdebuten kunde förebyggas. Riksföreningen mot cancer har inrättat en informationsnämnd, som bl a har till uppgift att upplysa om tobakens medicinska skadeverkningar.