Allergier och rökning - Lindholm, Nalle (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Slemhinneallergier i luftvägarna är utomordentligt vanliga i Sverige. Den multifaktoriella etiologin till asthma bronchiale och allergisk rhinit understryks. Patienter med dessa sjukdomar förvärrar sin grundsjukdom vid exposition för tobaksrök. Äkta tobaksallergi är ytterligt sällsynt. Primär lungcancer uppträdde mera sällan hos allergiker jämfört med den övriga populationen. Författaren konkluderar att man måste ta hänsyn till slemhinneallergikerna i samhället.