Akutmottagningen - för vad och för vem·? I. Många åsikter men få vetenskapliga studier - Westin, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Sedan lång tid pågår inom svensk sjukvård en ökning av andelen akutbesök såväl på sjukhusen som inom primärvården. De senaste tio åren har ett antal undersökningar av akutmottagningsproblemen genomförts i landet. Nedanstående redogörelse utgör ett försök att sammanfatta några av de viktigaste svenska studierna av dessa problem. Artikeln baseras på ett symposium som i februari 1979 anordnades på socialmedicinska in stitutionen i Uppsala med stöd av Medicinska forskningsrådet.