"Vill du skära breda remmar väljer du en annan hud än din egen": Fortsatt debatt om vårdbehovsbegreppet - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Erik Allander, professor i socialmedicin vid Huddinge sjukhus fortsätter här sin debatt med reumatologprofessorn Kåre Berglund om vårdbehovsbegreppet. Det framlagda förslaget till ny hälso- och sjukvårdslagstiftning nämner både individen och befolkningen som mål för ansträngningar att bibehålla och förbättra hälsan. I fördelningen av resurserna, både till individ och grupp - en del av bägge sätten att se på vårdbehov - har läkaren en stark ställning. De sociala och psykologiska dimensionerna i vårdbehovet är illa tillgodosedda i dagens sjukvård men en ändring är på väg. Författaren hävdar att Berglund i sitt vårdbehovsbegrepp inte tar hänsyn till den grupp sjuka som av många orsaker inte har kontakt med sjukvården.