Barnpsykiaterns roll i den samordnade habiliteringen - Lagerheim, Berit (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Barnpsykiatrin är en behandlande och inte bara diagnostisk specialitet. I habiliteringsarbetet behövs psykoterapeutiska kunskaper både för diagnostik och behandling. Till vanliga problemställningar i habiliteringsarbetet hör tex krissituationer i familjen, frigörelsesvårigheter, passiva regressionstillstånd, mobbningsbekymmer, psykosomatiska reaktionsmönster m m. Syskonproblematiken får inte heller försummas. Det finns en ökad risk för utveckling av autistiska symptom hos handikappade barn. Idag är resurserna otillräckliga att ge de handikappade barnen och deras familjer det barnpsykiatriska och psykoterapeutiska stöd de behöver.