Socialtjänsten och vuxentvånget - Grönwall, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Frågan om tvångsvård av vuxna missbrukare torde vara det senaste decenniets mest kontroversiella fråga på det sociala och socialmedicinska området. I nedanstående artikel ger Lars Grönwall ett perspektiv på handläggningen och diskussionen av denna fråga från socialutredningens principbetänkande och framåt. Artikeln innehåller avslutningsvis några allmänna synpunkter på tvångsfrågan med jämförelse mellan nykterhetsvårdslagen och den lagstiftning som föreslogs i propositionen om socialtjänsten. Lars Grönwall har varit departementsråd i socialdepartementet och ordförande i den arbetsgrupp inom regeringskansliet som tog fram beslutsunderlag för den dåvarande regeringens ställningstagande i frågor om vård utan samtycke inom socialvård och sjukvård. Artikel baseras på ett anförande vid ett symposium om LPV (den föreslagna lagen om psykiatrisk vård i vissa fall) den 20-21 januari 1980. Artikeln kommenteras av Claes-Göran Wes trin på sid 401 med en slutreplik av Lars Grönwall på sid 403.