Jagupplevelsen: Problemet att vara sjuk och annorlunda i tonåren - Frisk, Max (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
| strävan att hjälpa en sjuk tonåring kan den yttre miljön förhindra och felstimulera. Sekundärt uppkommer en olycklig ensamhet, otrygghet, beroende och upplevelse av att ej vara förstådd, framhåller i nedanstående artikel Max Frisk, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.