Somatisk sjukdom i tonåren - Tuvemo, Torsten (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Kronisk somatisk sjukdom är i tonåren ovanlig men ger den sjuke tonåringen många, bland annat psykologiska problem. Hur problemen i olika situationer kan te sig för tonåringen med diabetes beskrivs utifrån några fingerade kasuistiker i denna artikel av Torsten Tuvemo, bitr överläkare vid barnmedicinska kliniken i Uppsala och bland annat ansvarig för barndiabetesvården. Han konkluderar bland annat att alla tonåringar kan förväntas reagera på sin somatiska sjukdom och att vårdapparaten måste ta hänsyn till detta och försöka förebygga och mildra konsekvenserna.