Tolkning inom vårdsektorn - Antehag, Roland (Socialmedicinsk tidskrift, 1980)
Inom vårdsektorn är tolken en viktig medarbetare, som behövs för att invandrare och personal skall kunna förstå varann. Men sjukvården bör använda kunniga och lämpliga tolkar - inte barn, släktingar eller vänner till invandraren. Deras kompetens som tolkar bör alltid ifrågasättas. I artikeln behandlas tolkfrågor inom sjukvården: varför tolk bör anlitas, tolkens uppgift, tolkrutiner och hur tolkservicen kan förbättras. Det sistnämnda kan ske genom - att uppmärksamma tolkbehov och använda kunniga och lämpliga tolkar - se över tolkrutinerna - göra personalen medveten om behovet av tolk och tolkens roll