Rehabilitering i Kopparbergs län - Sundvik, Alvar (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Försäkringskassornas roll i rehabiliteringen har hitintills varit förbisedd. Många ser deras funktion begränsad till att utge ekonomisk ersättning. Genom kassornas sjukregister, sociala och medicinska utredningar finnes möjlighet till ett tidigt uppspårande och därmed tidigt insättande av rehabiliterande insatser. Att bevaka och gripa in då rehabiliteringskedjans åtgärder i det enskilda fallet "kommer av sig" är en skyldighet för kassorna, men kräver speciella rutiner och resurser. Uppföljningen av rehabiliteringsfallen är en annan viktig fråga. Om rehabiliteringen ej fungerar kan detta kosta samhället miljontals kronor bara i ett fall. I Kopparbergs län har försäkringskassan insett att rehabilitering lönar sig och ansett att kassan skall engagera sig djupt i rehabiliteringen. Ett forsknings- och utvecklingsarbete för att hitta bästa organisation och arbetsmetoder har utförts. Direktör Alvar Sundvik redogör här för kassans insatser i rehabiliteringen i Kopparbergs län.