Social utblick : Vi och världen - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Samhällsutvecklingen är likartad över stora delar av den industrialiserade världen. Tillverkningsindustrin mekaniseras, rationaliseras, stora enheter växer, arbetskraften flyttar till tätorter, boendet förändras, kultur- och umgängesmönster människor emellan förändras. I denna förändringens värld diskuterar vi gärna och nästan alltid våra egna hemmafrågor. "I Sverige växer bara svenska krusbär". Ibland kunde det vara av värde att från vår utgångspunkt se på den sociala utvecklingen i andra länder, se på lösningar av vad som beskrivs som problem etc. Tvånget i socialvården har lösts på andra sätt i andra länder än här, missbrukarnas behandling kan se helt annorlunda ut i andra länder, synen på äldrevården och samhällets ansvar i förhållande till familjens och släktens kan vara annorlunda etc.