Sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och män : Skillnader i dödlighet mellan könen - Kraskiewics m fl, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Ett förhållande, som är känt sedan folkräkning en började i Sverige, är att antalet kvinnor överstiger antalet män, trots att det föds fler pojkar. Fler män dör än kvinnor i alla åldrar upp till 80 år. Från befruktningsögonblicket (spontanaborter), nyföddhetsperioden (förlossningskomplikationer, medfödda missbildningar, infektioner), barnaåren (trafikolyckor), tidig vuxen ålder (suicid) till medelåldern (cancersjukdomar, hjärtinfarkt) dör fler män. Det ger sig självt att de etiologiska faktorerna till detta är starkt skiftande och att inga enkla slutsatser kan dras. Vi kan bara konstatera att männen inför en mångfald av livshot är mindre skyddade och/ eller mer utsatta.