Sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och män : Skillnader i sjuklighet mellan könen - Kraskiewics m fl, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
När man diskuterar skillnader mellan män och kvinnor i sjuklighet måste man ange vilket material man utgår från. Bilden blir olika om man utgår från försäkringskassestatistik, sjukhusstatistik eller befolkningsundersökningar. I försäkringskassestatistiken förefaller männen överväga beträffande antalet sjukdagar per sjukpenningfall. Skador och förgiftningar, sjukdomar i skelett och rörelseorgan intar en framträdande plats. Hos kvinnorna är sjukskrivning under urogenitala diagnoser vanligare än hos männen liksom hematologiska diagnoser. I sjukhusstatistiken överväger männen när det gäller digestionsorganens sjukdomar, skador och förgiftningar och cirkulationsorganens sjukdomar. Från låginkomstutredningen och andra befolkningsundersökningar framgår att kvinnor i regel företer fler besvär och sjukdomar än männen. Detta mönster återkommer flera gånger under seminariet: kvinnor drabbas relativt oftare av sjukdomar men männen drabbas allvarligare.