Sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och män : Könsskillnader vid alkohol- och narkotikaberoende - Kraskiewics m fl, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Vid studiet av alkohol- och narkotikaberoende är metodproblemen särskilt tydliga. Olika datainsamlingsmetoder ger olika resultat, bortfallsproblemet är svårlöst etc. Man finner i de flesta kulturer markanta skillnader mellan männens och kvinnornas alkoholbeteende. Eftersom alkoholen har funktionen att underlätta emotionella kontakter medför mansrollen större "behov" av alkohol. Genetiska faktorer, klasstillhörighet, urbaniseringsgrad och alkoholattityder är några av faktorerna bakom alkoholkonsumtionen. Vad gäller narkotikamissbrukare överväger män över kvinnor vad gäller icketerapeutisk men ej vad gäller terapeutisk narkomani. Narkotika är till skillnad från alkohol ej socialt accepterat och missbruket mest utbrett i speciella befolkningsgrupper tex ungdomar och kriminella. Social misär - primär eller sekundär - är vanlig. Till en del omfattas samma personer av såväl alkohol- som narkotikamissbruk.