Sjuklighet och dödlighet hos kvinnor och män : Könsrollernas betydelse för sjuklighet och dödlighet - Kraskiewics m fl, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Vilken betydelse kan könsrollerna misstänkas ha för skillnader mellan män och kvinnor i mortalitet och morbiditet? De sjukdomar där patientens sociala situation kan väntas spela en betydande roll har studerats beträffande dödstalen. Dessa sjukdomar är mentala rubbningar, skador och förgiftningar, ischemisk hjärtsjukdom, magsår, gastrit och levercirrhos. Dödligheten i dessa diagnoser utgör 42 % ·av alla dödsfall. Under 70 års ålder svarar männen för ca 50 % av dödsfallen i dessa sjukdomar mot enbart 29 % för kvinnorna. Valet av diagnoser som kan anses speciellt kopplade till den sociala situationen kan diskuteras. I stort framgår dock att sjukdomar med särskild koppling till sociala faktorer spelar en markant roll för män i aktiv ålder. Man kan spekulera över om detta sammanhänger med att mansrollen inte ger utrymme för att visa ångest och oro. På det sättet kan mannens prestationsinriktade och emotionellt torftiga könsroll misstänkas ha stor betydelse för hans högre morbiditet och mortalitet speciellt i aktiva åldrar.