Et psykiatrisk sykehus funksjon i samfunnet - avspeilt i en pasientundersokelse - Axelsen, Eva; Waal, Helge (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Det psykiatriska sjukhuset har långt mer komplicerade uppgifter än att bara vara "behandlingsställe för sjuka". En ingående målanalys är därför viktig vid en omstrukturering som många sjukhus i dag genomgår. I följande artikel redovisas en sådan målanalys, där patientklientelet på ett stort norskt psykiatriskt sjukhus undersökts med utgångspunkt från organisationsteoretiska modeller. Undersökningen innefattar frågor till läkare/psykologgruppen, avdelningspersonalen respektive patienterna om den viktigaste orsaken till sjukhusvistelsen. Anmärkningsvärda skillnader framkommer så att läkare/psykologgruppen i betydligt större utsträckning än patientgruppen anger "aktiv behandling" som orsak till hospitaliseringen. Patientgruppen anger i betydligt större utsträckning än läkare/psykologgruppen och avdelningspersonal behov av sysselsättning och bostad som orsak till hospitaliseringen. Avdelningspersonalen betonar betydligt oftare än läkare och psykologer träningens betydelse som hospitaliseringsorsak