Fysiska hälsoproblem i välfärdssamhället : Välfärdens sjukdomar - Tibblin, Gösta (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Vad har blivit resultatet av de senaste 40 årens samhällsutveckling och utbyggnad av sjukvårdsapparaten i Sverige? Har befolkningens hälsotillstånd förbättrats? Har vi blivit friskare? De frågeställningarna har varit utgångspunkten för ett arbete som Gösta Tibblin refererade i sitt inledningsanförande. Svaret på frågorna är ja - och nej. Ja då det gäller barn och kvinnor över 50 år. Nej för de medelålders männen. I sina studier av dödstal och dödsorsaker har han funnit att den allvarliga sjukligheten och dödligheten bland barn och kvinnor över 50 år har minskat markant, medan männens dödlighet har ökat i medelåldern. I sitt anförande belyser han också en del av de mekanismer han anser ligger bakom dessa förändringar.