Kriminalitet : Sociala problem i välfärdssamhället - Sveri, Knut (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
När man talar om kriminalitet rör man sig med en fråga som i hög grad är politisk. Det ligger politiska värderingar och beslut bakom vilka handlingar som bedöms som brottsliga och bakom vårt sätt att behandla människor som begår handlingar som anses som kriminella, sade Knut Sveri i sin inledning. Han tog i sitt anförande upp vår inställning till olika typer av brott och hur brottsligheten har förändrats i och med samhällets utveckling. Han visade också på att en övervägande del av de som blir fast för brott varje år är tonåringar i 14-15-årsåldern. Ungdomar som genomgår en kort brottsintensiv period för att sedan överge verksamheten. Hans förklaring till detta är att dagens ungdomar har fråntagits varje form av självständighet och ansvar, som de hade i det förindustriella samhället. Tonåringarnas brottsaktivitet kan ses som en omedveten protest mot detta, menar han.