Segregation och särbehandling i grundskolan : Olika skolor - olika världar - Andersson, Berit; Arnman, Göran; Jönsson, Ingrid (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Projektet "Social segregation i grundskolan" följer c:a 4 500 elever genom grundskolan. Eleverna finns i Botkyrka, Lidingö, Stockholm, Malmö, Borås och Linköping. Klasser med socialt olika elevsammansättning visar sig inte bara ha olika skolresultat utan också ha olika sorters lärare, resurser, arbetsvillkor och problem. Genom den sociala segregationen av elever i olika klasser och skoltyper förtydligas generella strukturer och processer. Segregering är bara en av formerna för hur barn i olika sociala skikt särbehandlas i samhället. Grundskolan är inte en och samma skola för alla barn, utan rymmer liksom det gamla parallellskolesystemet olika skolgång för olika samhällsklasser. Forskningsprojektet finansieras av Skolöverstyrelsen och bedrivs vid Sociologiska institutionen, Lunds universitet. Projektgruppen består av sociologerna Berit Andersson, Göran Amman (projektledare) och Ingrid Jönsson.