Social utblick : Räcker det med principuttalanden om förskoleverksamheten? - Wiklund, Villy (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Vid Föreningen Sveriges Socialchefers studiedagar i Falun 1976 var temat "Bättre barnmiljö". Sista konferensdagen - den 8 oktober - började med att vi i radion hörde den borgerliga regeringsförklaringen. Det som sades om bättre barnomsorg ryms på en rad; normer fastställs för personaltäthet och gruppstorlek inom förskolan. Under våren infriade folkpartiregeringen delvis löftet. I en 80-sidig utredning Ds S 1979: 3 behandlas Vissa kvalitetsfrågor i daghem och fritidshem samt principerna för statsbidragsgivningen. Varför jag skriver att löftet delvis infriades beror på att avsikten är inte att åstadkomma en författningsmässig reglering "som skulle innebära stelbenta preciseringar". Detta skulle visserligen kunna ge förutsättningar för en god kvalitet över hela landet, sägs det i promemorian, men samtidigt kunna hämma en lokal anpassning av verksamheten. Istället bör därför normerna få formen av principuttalande från regering och riksdag om en viss rekommenderad minimistandard.