Glimtar ur medicinens historia - Öberg, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Författaren inleder med att ställa den sjukes subjektiva upplevelse i centrum. Diagnosen är en abstraktion, några sjukdomar finns inte, bara sjuka människor. Han ger en översikt av den hjälp sjuka människor har fått i västerlandet från grekiskt 500-tal f Kristus till nutid, och skildrar läkarnas kunskaper vid skilda tidpunkter och vad framför allt naturvetenskaplig forsknings framsteg betytt för möjligheterna att behandla och förebygga.